duminică, 2 octombrie 2011

Cand si de ce se scrie un CV?

A. Sunteti elev sau student
  • solicitarea efectuarii  unui stagiu ca: muncitor vanzator,inginer
  • doriti sa lucrati pe timpul verii: solicitarea unui "summer-job"
  • candidatii pentru admiterea in invatamantul superior 
B.Sunteti proaspat absolvent
     Va aflati in cautarea primului dvs. loc de munca si nu aveti experienta profesionala sau aveti , dar limitata doar la stagiile efectuate sau la amatorism( in cadrul unor asociatii,colectivitati cu scop lucrativ sau pentru amuzament).
C. Doriti sa schimbati locul de munca
   Aveti, pe langa diploma, multa experienta profesionala si va puteti mandri,pe buna dreptate ,cu multe realizari.
     Nu exista un CV standard ( standard resume)  , sau un model infailibil care sa va garanteze ca veti fi ales pentru postul la care candidati. Patronii, agentiile de recrutare si plasare de personal sau directorii de resurese umane nu au o parere prea buna despre CV-urile stereotipe,simple,imitatii sau plagieri de model sablon.
     Scrierea ,redactarea unui CV nu reprezinta o actiune singulara. Ea ar trebui sa se constituie ca o concluzie a unei evaluari corecte si obiective a potentialului si cunostintelor de care dispuneti. CV-ul este,totodata,un preludiu al etapelor ce urmeaza- interviul si,mai tarziu, negocierea cu potentialul patron.
    Rolul CV-ului/ La ce serveste un CV 
  • Din punct de vedere al patronului (employer) ,al specialistului de recrutare si plasare de personal( head hunter), al directorului de resurse umane ( human resources manager),insarcinati cu angajarile, CV-ul este un mecanism care serveste la preselectarea( to screen) candidatilor ( applicants), la efectuarea unei preselectii(to sort) dintre zecile ,ba chiar sutele de raspunsuri primite.
  • Din punct de vedere al candidatului care trimite CV_ul, acesta este o ocazie de a-si pune in valoare abilitatile (skills) ,potentialul(abilites),cunostintele (know-how),de a-si expune realizarile(accoplishments,achicvements) si obiectivele( objectives,future,capabilities). De asemenea este un mijloc de a obtine interviul- interviul fiind o etapa in procesul cautarii unei slujbe (a step in the job search process).
Nu trebuie sa uitati niciodata sa faceti o comparatie intre posibililitatile  dvs. si necesitatile si asteptarile potentialului patron. Trebuie sa va straduiti sa retineti atentia ( catch the attention) celui care va citi CV-ul. Retineti ca aceasta persoana nu este interesata atat de trecutul dvs., de" povestea "dvs., cat  de capacitatile si serviciile pe care le puteti oferi. 

Veti vorbi despre:
  • competenta si capacitatile dvs.
  • ceea ce doriti sa faceti
  • asteptarile (expectations) dvs. 
  • obiectivele dvs. profesionale
  • ceea ce puteti sa aduceti in firma care va va angaja( to hire, to recruit);
  • activitatea dvs., punand accent pe realizari ,talente, pentru a va demonstra unicitatea (demonstrate your uniqueness), faptul ca sunteti candidatul ideal(ideal candidate). Dvs fotarati daca  ce ati facut anterior va permite sa va deuneti candidatura pentru postul respectiv(to apply for a job).
Este limpede ,asadar, ca, inainte de a incerca sa redactati CV-ul, trebuie sa va evaluati competenta, punctele forte( strengths, strong points), ca si pe cele slabe( weak points), sa va clarificati obiectivele.Imaginea pe care o oferiti despre dvs. va trebui sa va arate originalitatea
Rolul nostru consta in a va ajuta sa formulati si sa prezentati intr-un mod atragator informatiile, pentru a face sa iasa in evidenta originalitatea candidaturii ( application) dvs. 

         Vom examina diferite forme( formats) si va vom ajuta sa o alegeti dintre acestea pe cea care convine cel mai bine cazului dvs. 
         Vom alege apoi dintre diferitele titluri (headings) posibile pentru fiecare categorie (category)  de informatii si va vom sfatui in vederea redactarii acestor rubrici intr-un mod clar si convenabil.

Sfaturi utile: 
  • asa cum trebuie sa renuntati la CV-urile sablon, trebuie, in mod constant , sa "tineti la zi" CV-ul( to keep your resume update).
  • CV-ul dvs,trebuie, de asemenea , sa evolueze o data cu dvs, nu veti avea acelasi CV la simpla schimbare a locului de munca, la schimbarea orientarii sau in cazul unei schimbari majore.
  • Dupa cum am vazut deja, CV-ul serveste la obtinerea unei intalniri. Cel care va va intervieva va avea , de cele mai multe ori, CV-ul dvs in fata, in timpul interviului. Asadar, nu includeti niciodata in CV o informatie care v-ar putea jena, v-ar incomoda sau despre care nu puteti vorbi! 
  •  Ca regula generala ,CV-ul nu trebuie sa fie prea lung, pentru un tanar absolvent sau pentru cineva, fara multa experienta ,o pagina ar trebui sa fie de ajuns.Chiar daca aveti mai multa experienta, nu depasiti doua pagini. 
  • Ingrijiti-va de prezentare pentru a face CV-ul usor de citit. 
  • Alegeti cu grija hartia pe care il tipariti(calitatea ,culoarea).
  • Aveti grija la regulile de ortografie sau de scriere.
  • Aveti grija ca intre rubrici sa fie spatiu suficient si ca titlul fiecareia sa fie evidentiat, pus in valoare.
  • Pastrati o anumita sobritate, nu abuzati de varietatea de caractere daca folositi un editor de texte, spre exemplu.
  • Daca nu vi s-a cerut in mod special, nu sunteti obligati sa alaturati CV-ului o fotografie.
  • Va reamintesc ca in S.U.A( pentru cei care opteaza pentru un job acolo), in cazul angajarilor, legea interzice orice forma de discriminare bazata pe consideratii de varsta, sex sau rasa. Asadar nu includeti in CV nici una dintre aceste informatii. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu